Om å gjøre en forskjell i en sårbar del av virkeligheten på Vestbredden

I november skrev jeg en bloggartikkel fra den sørligste delen av Vestbredden som het Jinba – skolen midt i skytefeltet. Skolens høyeste ønske var å sikre internett-tilgang for elevene slik at de kunne ha kontakt med omverdenen og få tilgang til digitale læringsressurser tilgjengelig på nett. Jeg bestemte meg for å utfordre mine lesere til en liten dugnad for å hjelpe Jinbaskolen 2015_11_19_Jinba_two_girls_home_from_schoolmed å realisere drømmen sin. I min familie kaller vi dette kjerringprosjekter, inspirert av Gro Harlem Brundtland: “Vi har glemt det gode gamle kollektive ansvaret. Nabokjerringer som følger med og kjefter når noen får juling eller blir mobbet, er der ikke lenger. Vi må få folk til å bry seg om hverandre igjen. Det er ikke så farlig å engasjere seg i andre som folk tror.” 

Responsen var overveldende! 32 rause og gavmilde ‘kjerringer’ av begge kjønn engasjerte seg: familie og venner, tidligere kollegaer fra Aschehoug, tidligere ledsagerkollegaer og venner-jeg-ikke-kjenner bidro med mer enn 500 kroner i snitt! Dugnaden endte på kr 16 500,-. Stor takk fra hjertet for raushet og engasjement!

Jeg skrev også at pengene ville bli kanalisert gjennom den lille lokale organisasjonen HIRN <klikk på lenka> (Hebron International Resources Network) med Hamed Qawasmeh som primus motor. På Facebook-siden til HIRN står det følgende ‘selvangivelse’:

Hebron International Resources Network is an international organization based in the West Bank city of Hebron and is run on purely voluntary basis by a group of dedicated Palestinians and internationals.
The basic mission of the organization is simple; to serve the most needy Palestinians. Having said that, the organization serves a number of other purposes including;
a) being a meeting space for internationals wanting to explore Palestine even further (as such, the organization offers living space for internationals at very competitive prices designed to make their stay in Palestine easier and less costly)
b) being a scholarly resource for academics wanting to advance their studies or to get to know more about the situation in the occupied Palestinian territory (oPt) or the Middle East in general.
As such, HIRN has catalogued over its short life span a large number of documents, reports and fact sheets regarding the on-going conflicts in the oPt and the entire Middle East.
The organization was established in September 2011 and has been going strong ever since.

Hamed og jeg dro til Jinba for å snakke mer med rektor om skolens viktigste beh2015_12_09_Jinba_Hamed_Q_and_BG_Saltnes-3ov. Svaret var tydelig. I tillegg til nett-tilgang for elevene ønsket skolen seg et godt kamera (både til bruk i læringsaktiviteter og til å dokumentere overgrep fra den israelske hæren) og en bærbar PC til bruk i klasserommene.

 

2015_11_19_Jinba_damaged_clinic_tent
Inngang til medisinsk klinikk-telt i Jinba ødelagt av israelske soldater november 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hamed og HIRN lå ikke på latsiden. PC, kamera og mobilt bredbånd ble innkjøpt og levert til skolen. Rapport og regnskap fra Hamed og HIRN finner du ved å klikke på lenka som kommer her: Progress-Report-Jinba-Computer. HIRNs Facebookside om prosjektet forteller også om resultatet.

På slutten av rapporten skriver Hamed at regnskapet for innkjøpene til Jinba er på 3579 NIS (=israelske shekler, valutaen som gjelder også på Vestbredden), litt over halvparten av det innsamlete beløpet på 6736 NIS. Han foreslår å bruke restbeløpet til innkjøp av laboratorieutstyr i biologi, kjemi og fysikk til en liten jenteskole i beduinområdet Um Ad Daraj – Az Zwedin. Jeg har vært på besøk på denne skolen et par ganger og sett hvordan jentene blomstrer.2015_11_25_A_day_with_Hamed_EAPPI-BGSaltnes-21 Når den tradisjonelle beduinkulturen faller sammen med fattigdom blir jenters utdanningsmuligheter ofte nedprioritert. Skolen fikk nylig tre nye klasserom (brakkekonteinere) gjennom en innsamlingsaksjon fra HIRN.

2015_11_25_A_day_with_Hamed_EAPPI-BGSaltnes-23

Jeg ble rett og slett begeistret over forslaget fra Hamed og sa ja til å bruke restpengene til lab-utstyr. Les den begeistrete rapporten fra HIRN her: Jenteskolen i Um Ad Daraj – Az Zuweidin.

Zwedin 4Zwedin 6Zwedin 2Zwedin 3

Hamed skriver at navnene til de glade givere snart vil bli trykt på et skilt over laboratorieskapene. Jeg syntes dette ble litt mye og ba han om følgende tekst: Donated by 32 Norwegian friends of the Zwedin School. Zwedin 7

På vegne av alle de glade elevene og lærerne ved skolene i Jinba og Um ad Daraj/Zwedin sier jeg TUSEN TAKK! Dere har vært med på å gjøre en forskjell i en sårbar del av virkeligheten på Vestbredden.

 

One thought on “Om å gjøre en forskjell i en sårbar del av virkeligheten på Vestbredden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s