Dråper og dugnad

Neida, flyktningeflommen er ikke over selv om norsk flyktningepolitikk har sørget for at det kun kommer dråper fra Middelhavet inn mot norske grenser. Syria er fremdeles et helvete på jord.

Den norske grasrotorganisasjonen Dråpen i havet driver nå bistandsarbeid for flyktninger på tre steder i Hellas; på øya Chios, i Athen-regionen, og i nord-Hellas i flyktningeleiren Nea Kavala, en times biltur nord for Thessaloniki. Nea Kavala ble etablert i februar 2016, etter at grensen til Makedonia ble stengt. Det er det greske militæret som driver leiren, i samarbeid med store og små organisasjoner som UNHCR, Røde Kors, Flyktningehjelpen, Redd Barna, – og Dråpen i havet (drapenihavet.no).

drapen-i-havet-logo

I Nea Kavala bor det for tiden ca. 680 flyktninger fra Syria. Fram til oktober i fjor bodde de i telt som ble gitt av UNHCR. Disse er nå erstattet med såkalte Isobokser, som er modifiserte skipskonteinere. De er plassert langs den en kilometer lange landingsstripa på en nedlagt liten flyplass. Dråpen i havet har ansvar for distribusjon av klær og grønnsaker og har bygd opp et eget lager hvor en oppbevarer, sorterer og pakker det som skal deles ut til flyktningene.

Organisasjonens geniale grep er å slippe til frivillige som kan gjøre en innsats over en kortere tidsperiode (minimum ti dager). De frivillige dekker selv kostnader til reise og opphold. Vi påstår ofte at dugnad er en norsk oppfinnelse. Mange av oss er til og med glade i dugnader. Dråpen i havet driver rett og slett dugnadsarbeid i det ellers profesjonaliserte bistandsfeltet.

Som pensjonister har Elsa og jeg mulighet til å bidra i dugnadsarbeidet. Vi reiser ned til Nea Kavala 14. mars og skal sjaue i tre uker sammen med venner og foreløpig ukjente dugnadsarbeidere.

Dråpen i havet trenger finansiell støtte for å kunne drive videre. Grasrotstøtte. Derfor vil Elsa og jeg sende en utfordring til dere som leser dette: Gi en pengedråpe til dette flotte dugnadstiltaket. Dråpene kan være ulike i størrelse, men de er like i det å være dråper. At vi står sammen for å bry oss om dem som har mistet alt: flyktningene.

Om du har lyst til å være en pengedråpe, kan du bruke bankkonto Bjørn Gunnar Saltnes 9801.46.97667 (egen konto for kronerullingen til Dråpen i havet), så vil vi sørge for at de innsamlete dråpene blir overført til organisasjonen innen utgangen av mars.

Hilsen Elsa og Bjørn Gunnar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s