Boatspotting på Lesbos

2018_01_27_DiH_profil_Aegean_Boat_Report

Slik ser en flyktninge-båt ut når den lander på Lesbos etter å ha klart seg forbi Tyrkisk kystvakt, Gresk kystvakt og Valiant, grensekontrollskipet til EU-samarbeidet Frontex (http://frontex.europa.eu). På dette bildet er det blankt hav, vindstille, lyst og landingen er kontrollert, uten panikk. Dråpen i havet (DiH) deltar i ‘boatspotting’ på sør-østsiden av Lesbos. Organisasjonene ECRI (Emergency Response Centre International http://ercintl.org) og Camp Fire har hver sitt utkikkspunkt og sitter hele natta med kikkertene sine. DiH kjører to skift, fra 11 — 03 og fra 03 — 07. Vi er to stykker og kjører bil fram og tilbake på den 8 km lange kyststripa vi dekker, stopper opp på 4-5 steder og speider inn i natta 5 min på hvert sted. Dermed greier vi å dekke opp de sektorene de to andre organisasjonene ikke klarer.

Nå er det tirsdag kveld og jeg skal om noen timer ut på min tredje 3-7-vakt sammen med min makker og gode venn Grete Lilledalen. Grete har allerede vært med på en ‘landing’. Jeg venter spent på min debut. Kanskje kommer det noen i natt. Det er stille, månelyst og tre dager før regnet og vinden kommer. Men det er kaldt! Jeg går gjerne på ski i 10 minus, men å stå stille i 3-4 pluss er forbausende mye kaldere. Særlig om vinden blåser. Da Grete og jeg kjørte for to netter siden så vi Valiant, Frontex-skipet langt ute i sundet. 2018_01_27_DiH_

Det er beksvart natt og ser bare en lysflekk, men vi vet at det er Valiant, og vi skjønner at de har stanset en gummibåt med flyktninger. Med en litt skræbbete kikkert ser det slik ut:

2018_01_27_DiH_-2

I dagslys ser Valiant slik ut:

2018_01_27_DiH_-3

Slik ser en landet flyktningebåt ut. Den har nettopp fraktet 60 personer, blant dem 25 barn.

2018_01_29_DiH_2018_01_29_DiH_-2

De er våte og gjennomfrosne når de kommer i land, noen vettskremte, noen med fatalistisk ro. Vi så to redningsvester og tre bilringer. Etter landing og en første omsorg med tørre klær og innpakking i ’emergency sheets’ i gul metallfolie som holder på kroppsvarmen, blir de tatt hånd om av Frontex-personell og kjørt i busser til nærmeste by, Mytilini, for registrering og overføring til Moria-leiren, et sant helvete på jord.

Jeg hadde store problemer med klumpen i halsen da jeg i går satt og supplerte bagene våre med baby- og småbarnsokker som skulle ha ark med varmefolie inni seg.

I løpet av januar har det kommet 756 båtflyktninger til Lesbos på 16 båter. Totalt er det nå 6999 registrerte flyktninger på øya. Tyrkisk kystvakt har stoppet og arrestert 48 båter med 1910 flyktninger i samme periode.

Nå er klokka snart ni og jeg skal legge meg og få noen timer på øret før alarmen går kl 0230.

Jeg er veldig glad for de økonomiske bidragene til Dråpen i Havet som har kommet inn gjennom den Facebook-baserte ‘fundraiseren’ jeg hadde sammen med Grete, Anne Lise og Elsa. Tusen takk til dere og til dere som har vippset penger til kollega Marit Kolstad.

Jeg blir også veldig glad for dere som leser bloggen min. Del den gjerne, om dere vil.

God natt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s